Over de Gastric Bypass / maagverkleining

Ik word geopereerd en krijg dan een Gastric Bypass, in de volksmond ook wel de maagverkleining genoemd. Maar wat is nu precies een Gastric Bypass?

Je hebt bij de bariatrie afdeling (de maagverkleining afdeling in het ziekenhuis) 3 keuzes in het traject. Je hebt de maagband, Gastric Sleeve en de Gastric Bypass. Ik zal ze in het kort hier even globaal uitleggen. Dit is hoe ik het heb begrepen en mijn simpele uitleg, voor meer en uitgebreide uitleg kan je het beste je huisarts vragen of online zoeken naar meer informatie.

Maagband

de-echte-maagband

Bij de maagband komt er een kunstof bandje om de maag die met water gevuld wordt. Op die manier krijg je een kleinere maag en is de doorgang naar de rest van de maag wat kleiner.

Gastric Sleeve

gastric.jpg

Bij de Gastric Sleeve halen ze 60 tot 80 procent van je maag uit je lichaam. Op die manier blijft er dus een sleeve/kleinere maag achter.

Gastric Bypass

Gastric-Bypass-Roux-en-Y-Restrictief

Bij de Gastric Bypass gaan ze een gedeelte van de maag loskoppelen van je mini maag, dit grote gedeelte blijft wel gewoon nog in je lichaam en blijft verder nog wel “functioneren”. Dan maken ze een gedeelte van je dunne darm vast aan je kleine mini maag. Klik op de afbeelding om een vergroting te zien.

De verschillen en mijn keuze

Het verschil zit hem vooral in de resultaten. De maagband was vroeger de gouden standaard maar word tegenwoordig niet meer vaak gedaan. Het komt ook regelmatig voor dat iemand met een maagband uiteindelijk toch kiest voor een sleeve of bypass.

Het verschil tussen de sleeve en bypass is iets lastiger. Beide een beste ingreep, de sleeve halen ze echt een stuk maag weg en bij de bypass laten ze het zitten. Bij de bypass gaan ze ook een boel veranderen met je darmen en je vertering, bij de sleeve doen ze dit niet. Bij de sleeve kan je last krijgen van maagzuur en overgeven, bij de bypass kan je last krijgen van een dumping (ziek, overgeven, naar gevoel omdat eten te snel je darmen in gaat).

Mijn keuze is gevallen op de bypass vooral om het resultaat in het begin, het resultaat op lange termijn en omdat het ongedaan te maken is. Bij de sleeve val je vaak wat minder af dan bij de bypass, je blijft bij de sleeve vaak hangen in het overgewicht en bij de bypass ga je echt naar gezond gewicht. Ik moet tenslotte iets van 50 tot 60 kilo afvallen.. Ook op lange termijn schijnt de bypass beter te zijn, minder kans op terugval. Een ander ding is het ongedaan maken. In het uiterste geval (waar ik niet van uit ga!) is de bypass ongedaan te maken, de sleeve niet want ze halen echt een stuk maag uit je lichaam. De keuze was niet makkelijk, maar ik heb hier goede begeleiding voor gehad en veel informatie.